In ultima vreme am intalnit cateva doamne care imi spuneau ca iubesc manichiura cu gel sau culoare semipermanenta pe care si-o fac de multi ani, insa au inceput sa se teama de razele emise de lampile UV care intaresc gelul, in urma citirii unui articol dintr-o revista pentru femei. Se pare ca niste doamne editoare de beauty din presa scrisa si online au ales sa publice cateva articole care creeaza panica, stiind ca acestea vand cel mai bine, fara sa se documenteze riguros inainte.
Imi doresc foarte mult sa faci alegeri constiente, corecte, sanatoase, fara sa ai temeri nefondate.
Probabil ca stii deja ca mainile noastre sunt expuse razelor UV naturale sau artificiale mai mult decat oricare alta parte a corpului, indiferent ca ne aflam la volan sau vorbim la telefon, ori daca ne expunem la soare sub orice alta forma. In ultima vreme s-a format aceasta conceptie gresita conform careia lampile UV folosite in uscarea unghiilor artificiale sau a culorii semipermanente, afecteaza pielea ingrozitor in urma unei expuneri mai indelungate. Ceea ce de fapt creeaza panica in randul iubitoarelor de manichiuri profesionale este informarea gresita.
De-a lungul timpului, experti din mai multe tari au desfasurat mai multe teste in aceasta privinta, iar rezultatele au aratat ca expunerea la UV in saloanele de manichiura este mai putin periculoasa decat expunerea la soare pe timpul verii, pentru aceeasi perioada de timp.
Lampile UV sunt folosite in saloanele profesionale de manichiura de mai bine de 30 de ani. Milioane de femei apeleaza la specialisti in manichiura in fiecare luna, fiind expuse acestor raze UV emise de lampile special concepute pentru astfel de proceduri, si anume: UV si LED. Diferenta dintre aceste doua tipuri de lampi consta in tipul de neon folosit: traditional UV sau LED.
Razele UV(ultraviolete) sunt de tip UVA si de tip UVB. Cele mai periculoase si care pot provoca arsuri solare sunt razele UVB. Lampile utilizate in saloanele de manichiura sunt special concepute sa emita raze UVA, varianta mai sigura si mai putin daunatoare de ultraviolete.
Produsele folosite la manichiura tehnica au nevoie de un nivel scazut de raze UVA pentru a fi polimerizate, mult mai mic decat cel necesar pentru bronzarea pielii.
Trei studii stiintifice au confirmat ca atat lampile UV, cat si cele LED sunt sigure pentru a fi utilizate in saloane. Primul studiu a fost publicat in brosura NMC – Nail Manufacturers Council. In acest studiu, specialisti de la Lighting Sciences Inc. din Phoenix Arizona au testat doua lampi UV utilizate la scara larga in toata lumea si au stabilit ca expunerile UVA sunt mai reduse decat cele emise de lumina naturala a soarelui.
Al doilea studiu a fost efectuat de doi dintre cei mai de seama oameni de stiinta specializati in efectele razelor UV asupra pielii: Dr. Robert Sayre, inventatorul sistemului de evaluare a protectiei solare, si asociatul sau, Dr. Jown Dowdy, in laboratoarele de testare cu precizie rapida din Cordova, Tennessee. Acestia au demonstrat ca expunerea regulata la lampile UV utilizate in saloane este echivalenta cu un procent cuprins intre 0.5% si 2% din nivelul maxim al standardelor acceptate international in acest sens. Pentru a depasi aceasta norma stabilita, e nevoie sa fie utilizata sute de ore in sir. 864 de ore petrecute la lampa de manichiura sunt echivalente cu o zi petrecuta la lumina solara. Ca sa facem comparatie, o lampa de manichiura are 4 tuburi de 9 watt, iar un aparat solar de bronzare contemporan are tuburi cu o putere ce variaza intre 12000 si 20000 watt. Este mai mare de 500 de ori decat intensitatea lampii UV folosita la manichiura cu gel!
Mai mult decat atat, cercetatorii de la Divizia de Dermatologie de la Universitatea Georgia Regents din Augusta au testat 17 lampi diferite cu nivele de intensitate diferite. Studiul, publicat in jurnalul JAMA Dermatology, confirma ipoteza conform careaia cantitatea de expunere UVA variaza foarte mult de la aparat la aparat, insa, chiar si in cazul lampilor cu cea mai mare putere, expunerea totala la o vizita de manichiura este prea mic pentru a reprezenta un potential risc pentru aparitia cancerului. Deteriorarea ADN-ului care poate duce la cancer de piele se produce la o incidenta de aproximativ 60 jouli pe centimetru patrat din suprafata pielii si nici una dintre lampile testate nu a fost aproape de acest numar.
Chiar si in aceste condiții, daca vrei sa-ți protejezi pielea mainilor de razele UV folosite de lampile profesionale din saloanele noastre, poți apela la manusile de bumbac anti-uv. Special concepute pentru acest proces, sunt ideale pentru acele cateva zeci de secunde necesare uscarii gelului sau a culorii semipermanente, lasand unghiile descoperite pentru efectuarea manichiurii.
De altfel, cele mai multe din cremele folosite in cadrul manichiurii au si factor de protectie solara, inclusiv cea din kit-ul homemade.
Pana la urma trebuie sa tii cont de un lucru extrem de important: diferenta consta in calitatea lampii folosite! Daca alegi, in cunostinta de cauza, sa frecventezi saloane in care sunt utilizate lampi UV sau LED al caror pret este de aproape 40-50 de ori mai mic decat al celor folosite in saloanele noastre, trebuie sa realizezi ca si riscul la care te expui este tot atat de mare. Gandeste-te foarte bine inainte de a face o astfel de alegere!
In concluzie, daca esti pasionata de manichiura tehnica sau daca ești dependenta de culoarea semipermanenta, poti apela fara teama la aceste servicii. Sedinta de manichiura este mai sigura decat un pranz servit in aer liber intr-o zi superba de vara!